Tunga stativ och brummande aggregat

Nu börjar det bli lite storlek på lamporna vid filmjobben!Förra veckan spelade vi in en reklamfilm för Kungsängen på location i en fantastiskt vacker villa norr om Stockholm. Redan två dagar efter inspelning började reklamen sändas och man ska ha kunnat se den i lördags. Vi rekade för några veckor sen och kunde då konstatera att det inte fanns el så det räckte till att driva lampan vi behövde utifrån. Vi skulle skapa ett morgonljus som slog genom fönstren och för att få tillräckligt med ljus krävdes det en 6W HMI som vi slog genom lite filter för att mjuka upp ljuset och sätta en blygsam varmton. Eftersom det inte fanns ström tillgängligt för att driva lampan var vi tvungna att hyra ett Dieselaggregat som fick stå och brumma under dagen. Nu skulle vi inte ta något ljud så det blev inget som störde, annars hade vi kunnat ställa aggregatet en bit bort för att reducera ljudet. Inne i huset hade jag ett par Kino flo's för att lätta upp, och en Cracker för att krossa ljuset ytterligare och ge bilden lite mysigt morgondis. Crackers är barnsligt roliga! Det är lätt hänt att man vräker på alldeles för mycket så det nästan ser ut som det brinner á la Roy Andersson inspelning (som jag ser upp till och gör det på ett extremt elegant sätt). Så det krävdes en del pill med inställningarna tills vi fann rätt mängd rök för varje rum, tanken är ju inte att röken ska synas utan bara sätta en stämning. Jag har fått mersmak för hur ljuset beter sig med cracker så jag kommer nog även testa detta till lite stillbildsprojekt framöver. Lite friggor och reflexskärmar för att lätta lite skuggor här och var och för att skapa lite större rumskänsla använde jag mig av en helt vanlig spegel med gaffatejp över som jag lätt skapa solkatter med på en av väggarna. På så sätt ger det intrycket av att rummet har fler fönster och därmed känns större än det faktiskt är. Små detaljer som ger en väldigt mycket bättre finnish!

Ingen dag utan att man stöter på patrull! Att det snöade gjorde mig inte så mycket, bara man ser till att slå på lampan så fort som möjligt så är lite regn eller snö ingen fara då det hinner dunsta av värmen lampan avger innan det ens når fram. Däremot blev det struligt när vi skulle rigga om och behövde sänka stativet. Det första som hände var att stativ-veven gick av i sin infästning, fortfarande fungerande men mycket krångligare. Det andra som hände var att mittpartiet på stativet gick i baklås(i efterhand fick jag veta att det antagligen under transport eller vid tidigare uthyrning fått en smäll så att ett kugghjul spruckit i mekaniken). Nu använder man ju inte små mysiga blixtstativ till de här grejerna så vi blev tvungna att vara fyra man för att försiktigt välta stativet, plocka av den svindyra lampan och sen upprepa proceduren på nästa plats i omvänd ordning. Att returnera stativet till uthyrningen för att få ett nytt var det inte frågan om då varken tid eller budget fanns för sådana saker.

Slutet gott allting gott! Stativ med lampa kom till slut på plats på nästa location och vi kunde wrappa dagen på exakt utsatt tid! Det ger mig alltid en vinnande känsla när vi stöter på problem, löser dessa tillsammans med teamet och arbetar in den förlorade tiden. Allt tack vare ett bra team där alla är koncentrerade på sina uppgifter, projektledare, producent, assistenter, skådespelare, regissör, creative o.s.v. Alla vet vad deras uppgifter är men är ändå inte rädda att rycka in och ge ett handtag för att underlätta för någon annan i teamet. Att värdesätta varandras uppgifter, se produktionen i sin helhet och vilket mål vi tillsammans strävar efter.