När kunderna tystnar..

Tystnad är väldigt skönt efter en hektisk dag med mycket brus och stress. Men för mig som företagare (och jag misstänker att de flesta egenföretagare kan känna igen sig?) är tystnad det som kan stressa mig mer än någon dag med högt arbetstempo.

Nu är det alltså inte tystnaden på t.ex. ett bibliotek jag talar om utan tystnaden från kunder. Som egen företagare är jag hela tiden beroende av att ha en någorlunda jämn inkomst från uppdrag. Det här är en av de riktigt stora skillnaderna när man jämför fotoentusiasten med en professionell fotograf (läs företagare). Uppdrag = lön = mat, en enkel kalkyl.

Som i många andra branscher så har året låg och högsäsong och jag måste planera min ekonomi för att klara perioder med färre uppdrag. Därför kan tystnad från kunder vara en av de mest stressande sakerna jag som egen företagare kan uppleva. Det gäller alltså att ha en ganska bra framförhållning rent ekonomiskt så jag klarar perioder utan någon inkomst. Man är alltså inte alltid så fri som frilansare, utan snarare beroende av sina kunder. Tar kunderna semester så tar jag semester, fast ofrivilligt, och utan lön :/

Nu är det ju inte så att jag kommer ligga som ett nervrak under den kommande semestern utan tycker faktiskt den kommer bli helt fantastiskt skön. Tack vare att jag har en ekonomisk buffert så kommer jag kunna njuta av sommaren jag med!

Jag har en hel del tankar omkring just den ekonomiska aspekten runt fotografi som yrke och kanske ska försöka jag avhandla det här ämnet lite mer här på bloggen. Allt hänger ju nämligen ihop med prissättning, användningsrätt på bilder, kvalitét på det jobb jag utför och mitt varumärke. Mycket handlar ju faktiskt om just detta, att jag som alla andra ska kunna ta semester för att orka med kommande jobbperiod. Faktum är att det faktiskt handlar om att jag om si sådär 35 år ska kunna unna mig en god Whiskey på kvällskvisten och sova hur länge jag vill på morgonen och göra vad jag vill under dagarna.