En dag på Delight

Gårdagen spenderades dagen på härliga Delight Studios. Vi hade från början hoppats kunna vara i vår studio men tyvärr är den inte helt hundra att ta upp ljud i. Det ekar helt enkelt för mycket, vilket det gör i de flesta studios som är byggda för stillbild. En studio som är anpassad för ljudupptagning är vadderad längs med väggar och tak likt ett isoleringsrum på ett dårhus. Slutkunden var Lendo och filmerna ska så småningom upp på deras hemsida. Man skulle kunna kalla det för personliga instruktionsfilmer för deras tjänster. Det var bara fasta bilder som skulle plåtas så jag kunde arbeta väldigt likt stillbildstänk vad gäller ljussättning. Eftersom modellen skulle sitta mer eller mindre stilla hela tiden kunde jag sätta ljuset ganska snävt och det var inte tvunget att fungera i stora rörelser och vinklar. Det roligaste var nog ändå at jag hade chansen att verkligen testa lite nya ljuskällor och ljusformare. Jag kunde gå lös lite mer på Ljud & Bild och fick många bra tips av grabbarna där. Allt skiljer sig ju en del från blixtljus och jag blir lika förvånad varje gång över hur galet mycket ljus det behövs för att komma upp i samma exponeringar som i stillbild.

Vi skulle plåta mot en utfrätt vit bakgrund. I går drog jag på med sammanlagt 4000W (2*2000W blondies) på bakrunden genom softboxar. Det hade jag klarat mig långväga på med blixtljus men inte ens det räckte 100% nu när jag filmade. Dock inget jag inte kunde arbeta runt med högre ISO-tal men ändå en lärdom till nästa plåtning. Det GÅR INTE att snåla med ljuset när det ska filmas.

Jag vet inte om jag tycker att det är bökigare eller enklare med ljus till rörligt kontra stillbild. Det är ju enklare på så sätt att det alltid är fast ljus och det man ser är det man får och på så sätt lite enklare att lösa vissa problem som dyker upp. Samtidigt är det bökigare för att det är så grovhugget och primitivt i många avseenden, t.ex. är det i vissa ljuskällor så enkelt som att byta glödlampa för att få upp/ner ljusstyrkan (befriande!). Men det krävs mer ström, mer folk, det är smutsigare, tyngre (åtminstone vid rigg) och det är större krav på att allt sitter perfekt från början vad gäller färgtemperatur, exponering o.s.v. Vilket är logiskt eftersom det plötsligt är 25 bilder i sekunden istället för en enda som sen ska bearbetas i postproduktionen.

Hur som helst börjar jag känna mig mer och mer bekväm i arbetssättet och det blir roligare för varje gång!