Boken uppdateras!

Just nu går all min "fritid" till att uppdatera min portfolio. Portfolion blir ju aldrig klar vilket både är kul men samtidigt väldigt frustrerande.Hur som helst, jag planerar en period av mycket säljande framöver och insåg att min portfolio inte blivit uppdaterad på väldigt länge. Framförallt så innehåller den i dag enbart modejobb och om jag tittar tillbaka på det senaste året så har det ju faktiskt varit mest reklamuppdrag av olika slag. Så jag kände att jag behöver komplettera med den typen av jobb för att visa mer bredd och spegla min faktiska uppdrag. För den sakens skull så försvinner självklart inte modebiten som ligger mig varmt om hjärtat.

Men det är en hel del pyssel med att anpassa alla bilder som ska in i boken. De ska beskäras till rätt format, färgkorrigeras efter rådande profiler och ofta så måste jag retuschera om stora delar av bilderna för att komponeringen blir ändrad när jag beskär bilden. På mina flesta uppdrag fotograferar jag ju med småbildskamera vilket ger ett ganska avlångt format som jag nu måste klippa ner till det lite mer kvadratiska formatet 30*40 som min portfolio är i. Detta gör att jag måste kapa nästan 10cm av den ursprungliga bilden och det är ju såklart inget man tänker på vid fotograferingstillfället. Då komponerar man bilden till en annan slutprodukt och inte till sin portfolio. Beskärningen gör viss bilder oanvändbara för att beskärningen tar bort hela känslan och bilden skulle bli förstörd.

När alla bilder är klara och printade måste jag sen tänka på att ge portfolion ett skönt flyt när man bläddrar i den. Den ska hålla en jämn kvalitetsnivå men ändå ha lite formtoppar emellanåt så den inte blir långrandig. Den här delen kan jag pyssla med huuur länge som helst eftersom jag har en personlig relation till varje bild på olika sätt. Då kan det vara bra att ha någon utomstående som kan hjälpa till att ge ris och ros. lägga upp bilderna, diskutera, flytta runt, ta en kaffe, komma tillbaka och tycka att det nog var bättre från början och flytta tillbaka.. Tidskrävande men kul!